Geplaatst op 1 reactie

Het loopt wel los

hond en kat in discussieJuristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit stelden gisteren in Trouw dat als je kat buiten vrij rondloopt, het een overtreding is van Europese regelgeving. Zo’n artikel in een nationale krant kan maar zo de Metuzalem-oude discussie doen oplaaien tussen kattenliefhebbers en kattenhaters. Maar heeft die discussie eigenlijk wel zin?

Voorkeuren

Ik hou van bijna alle dieren, zelfs van sommige mensen, die ik zeer beslist ook tot het dierenrijk reken. Maar ik heb mijn voorkeuren. Geef mij de keuze tussen het in huis nemen van een hond of een kat en het wordt een koude nacht voor de kat. Maar niet zonder dat ik mijn uiterste best heb gedaan de keus niet te hoeven maken en beide een plaatsje in de herberg te geven.

Onrechtvaardig

Ik hou ook niet zo van onrechtvaardigheid, en daar komt de honden-katten discussie om de hoek kijken. Let op: ik geef de katten nergens de schuld van. Ze maken handig gebruik van de hun gegeven vrijheden en ik kan ze onmogelijk ongelijk geven.

De onrechtvaardigheid zit hem in het feit dat een hond, net zo min als een kat, geboren wordt om aan een riem te lopen. Een hond is, net zo min als een kat, geboren om op commando te zitten, in de mand te gaan of alleen dat te eten wat hem wordt voorgeschoteld. Een hond is geboren om te jagen, te eten wat hij vangen kan of wat hij bij elkaar kan scharrelen aan aas. Verder is een hond geboren om binnen een groep een individu te zijn met eigen wil en een heel eigen karakter.

Individu

Kattenliefhebbers schuiven steevast het argument naar voren dat een kat anders is dan een hond, veel meer een individu en daarom moet hij los lopen, zijn eigen gang kunnen gaan en daarom kan hij niet aan een riempje lopen of binnen blijven. Dan worden ze doodongelukkig. Ik geloof dit direct, en als dierenliefhebber is een ongelukkige kat het laatste wat ik wil.

Vrijheidslievend

Maar toch is er in de loop van enkele tienduizenden jaren enig onrecht in ons systeem geslopen. Want honden zijn in de basis minstens zo vrijheidslievend. Sterker nog, observatie van groepen verwilderde katten laat zien dat katten een stuk minder individualistisch zijn dan ze hun fans willen laten denken. Als wij mensen niet kijken speelt zich in het kattenrijk een heuse soap aan sociale interactie af. Dit mogen wij natuurlijk niet weten want als dat algemeen bekend wordt dan krijg je van die oproerkraaiers als de juristen Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit, die gaan suggereren dat katten eigenlijk aan een riempje moeten. Lach je al zo’n 45.000 jaar in je vuistje om die domme honden die zich laten aanlijnen, krijg je zelf de keten aangemeten.

Gezapig

Honden hebben zich al die millennia geleden in de maling laten nemen. Voor een appel en een ei hebben ze zich in laten palmen. Ze hebben zich door gericht fokken genetisch laten ombouwen van vrij en frank dolend wild dier tot gezapige huishond die een jasje aan moet als het wat kouder wordt en alleen aan een lijn naar buiten mag. Katten hebben zich op mysterieuze wijze weten te onttrekken aan die domesticatie.

Slimmer

Kattenliefhebbers heb ik op dat punt in de discussie vergenoegd zien glimlachen. Zie je wel, katten zijn slimmer dan honden, ze laten zich niet inpalmen. Dat is een hele andere discussie waarbij de definitie van ‘slimmer’ om de hoek komt kijken. Maar zelfs als na die zijspoordiscussie blijkt dat katten inderdaad slimmer zijn dan honden, moeten honden daarvoor worden gestraft? Moet de hond slaafs aangelijnd door het leven omdat hij nou eenmaal een beetje dommer is? Misschien kunnen de juristen zich daar eens over buigen?

Overlast

Geven loslopende katten overlast? Ja, ik denk het wel. Hondenpoep moet opgeruimd, katten poepen waar ze willen en dat is verre van hygiënisch. Honden mogen niet teveel herrie maken, maar katten houden je ‘s nachts ongestoord uit je slaap. Honden moeten aan de lijn, maar een loslopende kat die zomaar je huis binnenwandelt is de gewoonste zaak ter wereld. Met honden jagen mag niet meer (en daar ben ik blij om!) maar de kat mag onverminderd alles uitroeien wat beweegt. En ondanks al deze overlast en het onrecht jegens de hond, kies ik als fervent hondenliefhebber in deze discussie de kant van de kat.

Uitvoering

Nu de knuppel in het hoenderhok ligt trek ik mij schielijk terug uit dat pluimveeverblijf. Waarom? Omdat deze discussie met een reden al zo oud is: er is niet echt een oplossing voor. Je kunt millennia aan genetische verandering tot honderd procent huisdier niet even in een paar jaar bij katten gaan introduceren. Bovendien, leuk die Brusselse regelgeving, maar hoe wil je al die loslopende katten gaan controleren en hun eigenaren opsporen? De echte kattenhaters hebben daar vast hun ideeën over, maar ik als dierenvriend gruwel bij de zelfs minst extreme van die gedachten. Kortom: in het belang van het welzijn van de katten, en met de nodige tegenzin, moet ik zeggen dat de beide juristen van de Tilburg Universiteit een interessant gedachte-experiment hebben opgetekend, maar het uitvoeren van de regelgeving zou zoveel dierenleed en overvolle asiels opleveren, dat ik hoop dat dit een juridisch-theoretischestorm in een glas water is. Uiteindelijk denk ik dat het allemaal wel los zal lopen.

Lees ook het levensverhaal van de Jack Russell Pluk. Een boek vol humor en streken van dit intelligente hondje.

1 gedachte over “Het loopt wel los

  1. Dat artikel over katten gemeenschappen heb ik ook gelezen, bovendien hechten ze zich wel degelijk aan hun ‘baasjes’.
    Mooie column. Zo kun je meer ideeën kwijt.
    En een katten politie zou alleen maar vermakelijk zijn. Hij zou bij mij niet in de tuin moeten komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.